Celiakia

Firma Celia Cooking została założona w grudniu 2013 r. z myślą o zapewnieniu pełnego dostępu do zdrowej i dietetycznej żywności mieszkańcom Torunia i okolic oraz z własnych doswiadczeń, mam syna na chorego na celiakie. Pomysł zrodził się z powodu ciągłych ograniczeń w dostępie do gotowych dań restauracyjnych osób chorujących na celiakię, cukrzycę oraz inne schorzenia wymagające stosowania diet.

Celiakia jest poważną i trwałą chorobą wywołaną reakcją na gluten znajdujący się w pożywieniu. Jest chorobą wrodzoną, ogólnoustrojową i utrzymującą się przez całe życie. Nietolerancja na gluten jest chorobą dziedziczną, co oznacza, że ryzyko jej wystąpienia wzrasta, gdy inni członkowie rodziny chorują. 

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, w związku z czym w czasie spożywania glutenu organizm produkuje przeciwciała, które atakują jego tkanki. Dochodzi wówczas do niszczenia kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za prawidłowe przyswajanie składników odżywczych z przyjmowanego jedzenia.

Do głównych objawów spożycia glutenu należą: bóle żołądka, wzdęcia, mdłości i biegunki. Ich przebieg może być łagodny, umiarkowany lub bardzo silny. Należy pamiętać, że reakcja może pojawić się zaraz po spożyciu, choćby niewielkiej ilości glutenu, jak również nieco później, ale zawsze trzeba być ostrożnym, gdyż u osób ciężko chorujących może wystąpić tzw. szok trzewny.